Mindig is imádtam a táncot, nézni is, csinálni is, szinten minden stílus vonz valamiért. A hip-hop és egyéb urban műfajok különösen közel állnak hozzám (ahogy gondolom a legtöbb fiatalhoz), és valamiért sokáig az a kép élt bennem, hogy Magyarországon kicsit elmaradott ez az irányzat. Nyilván nem várható el, hogy ezen a vonalon egy kicsit is hasonlítsunk Amerikához, hiszen nálunk nincs meg az a kulturális háttér. Egy évet éltem viszont Hollandiában, ahol irigykedve néztem, hogy mennyire komolyan, aktívan élnek az utcai táncok: minden városban komoly táncstúdiók vannak, rendszeres táncos bulik, ahol nem csak jobbra-balra lépegetés van, mint egy átlag budapesti klubban, és persze folyton hallottam a híreket, hogy micsoda események, workshopok, jam-ek és párbajok vannak Amszterdamban, Hágában vagy Rotterdamban. Ott tanultam meg, hogy nem csak hip-hop és break létezik, hanem csomó izgalmas stílus van: house, popping, locking és még sorolhatnánk. Rossz volt ezután hazajönni, hiszen abban a hitben éltem, hogy Budapesten csak new style-os, kommerciális táncsulik vannak, ahol megtanítanak ugyan egy-egy koreográfiára, de a stílusok lényegét, alapjait nem adják át.

Hát, óriásit tévedtem. Nem kerestem eléggé, és akkor még nem jutott el hozzám a hír, hogy vannak olyan lelkes táncosok, akiknek köszönhetően a hazai urban tánc-szcéna igenis egy élő, fejlődő dolog. Fontos szerepet tölt be ezen a téren az Urban Dance Hungary, akik nem csak táncórákat tartanak a már fent említett stílusokban is, hanem platformot adnak a táncosoknak és az érdeklődőknek, hogy találkozzanak, ismerkedjenek, egymástól tanuljanak, versenyezzenek, és persze bulizzanak. Évente több rendezvényük van, és egy különösen izgalmas pont ma kezdődik: az Urban Jam nemzetközi táncpárbaj és konferencia, ami április 11. és 13. között zajlik a Bakelit Multi Art Centerben. Ez nem csak a táncról szól, hanem mindenről szó lesz, ami a hiphop kultúrába tartozik:

"Ha a hiphop kultúra ápolására tett kísérletünk pozitív fogadtatásban részesül, az idei konferencia hagyományteremtő lehet, évről évre egyre komolyabb programmal és meghívottakkal, ráirányítva egyúttal a nemzetközi figyelmet a kiváló magyar táncosokra" – jelöli ki célját a rendezvény szellemi atyja, Szederkényi Zsolt "Papi", '97 óta a szcéna aktív tagja, 2007 óta az Urban Dance Hungary tánccsapat vezetője.

Pénteken, azaz ma 17:00-kor egy nemzetközi konferenciával kezdődik az esemény. Helyükre kerülnek fontos helyszínek, stílusok és mérföldkövek, a fogalmak tisztázásán túl pedig jó hangulatú eszmecserékre és némi nosztalgiára is számítani lehet. Szintén ezen a napon lesz egy fotókiállítás, ami az idén 30 éves magyar break-et mutatja be, Semperger András fényképein (Fun fact: tudtátok, hogy a breaktánc hazai meghonosítója nem más, mint Fenyő Miklós?)

ud1.jpg

Szombaton a rendezvény leglátványosabb programja lesz: egy nemzetközi táncpárbaj különböző stílusokban. Itt nem előre betanult koreográfiákkal állnak ki egymással szemben a táncosok, hanem igazi freestyle lesz: a versenyzőknek a dj által játszott zenére kell improvizálniuk. Idén először nemzetközi szakmai zsűri fogja elbírálni a 10 országból jelentkező táncosokat, valamint külön felkérésekre külföldről érkező ún. "battle guest"-ek szereplése is csavar egyet a párbajok megszokott menetén. 

A párbajokkal egyidőben Karcosok Klubja scratch workshop várja a kezdő és haladó turntablisteket, Dugo és Q-Cee mesterek vezetésében.

ud2.jpg

Akinek még a szombati buli után marad energiája, az vasárnap külföldi tanárok által tartott táncos workshopokon vehet részt. Elég színes a kínálat: lesz break, waacking, popping, locking, hiphop, house és new style hustle. A workshopokra érdemes előre jelentkezni, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a párbajokra is ajánlott jegyet venni előre, még a közönségnek is.

ud4.jpg

Aki tehát egy különleges, nagyszabású hétvégén szeretne részt venni, akár aktív táncosként, akár passzív befogadóként, az mindenképp látogasson el az Urban Jam valamelyik napjára, akár még a mai megnyitóra is odaérhettek!

Facebook esemény és további részletek: https://www.facebook.com/events/633414633348548/

ud_flyer.jpg

 

A képeket aliYo készítette az Urban Dance Hungary által szervezett UD Winter Campen. Erről íme egy videó, ami biztos kedvet csinál az Urban Jam-hez:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fleur-du-mal.blog.hu/api/trackback/id/tr616015942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása