India Budapesten

2014.02.08. 14:14

A filmrajongók figyelmét szeretném felhívni arra, hogy tegnap elkezdődött a Puskin moziban az Indiai Filmfesztivál, melynek különlegessége, hogy az ország filmművészetének 100. évfordulóját ünneplik idén.

10 nap alatt 10 filmet tekinthet meg a nagyérdemű, február 12-ig a Puskinban, majd a hátralévő 4 napban az Indiai Kulturális Központban, ahol a vetítések ingyenesek.

Kísérőprogramként ingyenes ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk meg Bollywoodról, a kortárs hindí filmekről és változó női szerepekről, emellett egy különleges kiállítás is megtekinthető a Puskinban, mely időrendben mutatja be az indai filmgyártás legfontosabb állomásait és  legnagyobb alakjait.

Nem vagyok szakértője az indiai filmeknek, de az a néhány, amit láttam, teljesen magával ragadó volt. Nyilván nem lehet általános véleményt mondani persze: a napokban megkérdezte tőlem valaki, hogy jók-e az indiai filmek. Ez tipikusan olyan kérdés, mint az, hogy jók-e az amerikai filmek. Az indiai filmipar ugyanis évi 1200-1300 filmet termel ki, ami több, mint amennyit Hollywoodban gyártanak. Persze van ezek között jó is és rossz is. És nem csak a klasszikusnak tekinthető, éneklős-táncolós romantikus alkotások jellemzők Indiára, hiszen minden stílus képviselteti magát: akció, krimi, thriller, művészfilmek; sportról és zenéről szóló művek is színesítik a palettát.  Persze nem csak száriban, magas hangon éneklő sztárokkal találkozhatunk, hanem a modern India is megjelenik, lásd például az I hate luv stories alábbi jelenetét:

Javaslom tehát mindenkinek, hogy ne hagyja ki a következő 1 hét programját, és ha igazán ráhangolódott a filmek hangulatára, még táncolhat is egy nagyot a Mika Tivadar Mulatóban a február 14-ei Bollywood party-n.

És hát mi mással zárhatnám soraim, mint az 1999-es Hum Dil De Chuke Sanam budapesten forgatott jelenetével. Muszáj megnézni!


Jai ho!

A bejegyzés trackback címe:

https://fleur-du-mal.blog.hu/api/trackback/id/tr375804875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása